► АРТ ПЪТЕКИ - Шабла, 2014 / "Art trails" - Sabla, 2014

Традиционна живопис и провокации в "Арт пътеки 2014"

От 12 до 19 май община Шабла за девета поредна година прие на най-северния морски бряг художници-живописци в рамките на станалия вече традиционен национален пленер „Арт пътеки”. Девет модерни творци от различни краища на страната се събраха във вила „Артеа”, за да почерпят  вдъхновение от дивия устрем на съчетанието вятър, вълни и степ. Георги Демирев, Вера Пенева и Пенка Димитрова–Думбалова от Добрич, Дарина Златарева, Елизабет Христова и Петя Георгиева от София, Стефан Радков от Варна и Цветан Манев от Трявна са имената, които ще оставят спомените си от нашия край върху платно. Домакинът Коста Костов издаде за любителите на неконвенционалното изкуство, че тази година е приготвил изненада, с която е провокирал творческите търсения и въображението на своите гости: „Ще открехна само леко вратата към кухнята на нещата, без да казвам предварително много, за да запазя все пак момента на изненадата. Всеки един от художниците ще направи по едно живописно платно в стила, в който обичайно работи, и по още едно, за което ключовата дума е „колаж”. Не съм виждал още работите на колегите, но очаквам приятни и смели решения…”
Прекъснахме за малко творческия процес на една от художничките – Вера Пенева , която въпреки че е родом от Велико Търново, живее и твори в недалечния Добрич. Ето какво ни сподели тя: „Това са моите любими места – Тюленово, Шабла, Крапец, и затова нямах никакво колебание да откликна на поканата на Коста – природата тук е уникална! Харесах и нетрадиционната задача, която ни постави – много съм ентусиазирана да завърша своя проект, а и да видя цялостния вид на експозицията в края на пленера…”

Онези от вас, чието любопитство сме събудили, ще могат да се срещнат с претворена крайморска Добруджа на изложбата, която ще отбележи края на „Арт пътеки” 2014. Тя ще бъде открита на 19 май (понеделник) от 17,30 часа в Зеления образователен център със специално представяне от журналистката Жулиета Николова. Творбите ще останат изложени за разглеждане две седмици.

Официален сайт на Община Шабла