► Представяне от д-р Румена Калчева в Проджект Лаб

Откриване на 12-а самостоятелна изложба на Вера Пенева в Проджект Лаб (19.04.2019)https://artologica.wordpress.com

Уважаеми гости на дванадесетата самостоятелна изложба на художничката Вера Пенева,
DSC01601Бих искала да ви приветствам първо с добре дошли в пространството на ProjectLab, за мен е голямо удоволствие и чест да бъда част това събитие и да ви представя авторката на творбите, които ще виждате да красят стените тук до края на месец май.
DSC01626За мен Вера беше непознат автор, докато не се ангажирах с откриването на тази изложба. Но никак не е трудно да харесаш творбите й, да се увлечеш от живите и ярки багри, с които тя така умело борави; от скритите етно-фолклорни послания в творбите й; от занимателното съчетание на фактура, обем и изчистена декоративност. И въпреки че, както видях в биографията й, пътищата ни са се пресичали на няколко пъти, едва сега имам възможността да я опозная като творец в истинския смисъл на думата.
DSC01620Вера е скулптор по образование и това лесно може да се забележи в изразните средства на нейната живопис – фактурна, смела, декоративна. Нишките и въжетата, които тя често вплита в творите си, създават усещането за един стремеж към изграждане на пространството в неговата триизмерност, макар и върху една двуизмерна плоскост, каквато е платното. В картините й колажът и живописта се преплитат и си взаимодействат в едно цяло, създавайки впечатляващи декоративни образи – пейзажи, композиции и други. В творчеството й лесно можем да усетим влиянието от фолклора и шевиците, както и дълбоко закодираните препратки към детското творчество, което се изразява в чистотата на формата, изказа и цвета.
Вера Пенева е автор с неподправен, собствен стил и стремеж към себеизразяване чрез изкусвото. За нея ограниченията не съществуват – тя еднакво добре владее живописта, изграждането на формата в материал, компютърната графика. Тази способност, но и свобода, да превключва от едно изкуство в друго с еднаква умелост и талант я правят творец в истинския смисъл на думата. За нея няма граници между видовете изкуства, които да я ограничават. Самият факт, че е учила скулптура, но твори живопис, колаж, увлича се от фотографията и дигиталното изкуство, работи като графичен и уебдизайнер, я утвърждават като един съвременен интердисциплинарен художник. Защото дефиницията за съвременност в изкуството днес означава да си гъвкав, да работиш без жанрови и стилови органичения, а това Вера го умее най-добре.
Но сега ще ви оставя сами да се убедите в това, потопявайки се в изкуството й.
И тук е моментът да икзажа благодарност на нашия домакин Проджект Лаб за възможността, която дават на творците да покажат изкуството си в една по-различна, не-галерийна среда. Това е възможност за доближаване на творците до една публика, която често остава встрани от процесите в изкуството. И това е кауза, която заслужава аплодисменти.
д-р Румена Калчева, изкуствовед

* Изложбата на Вера Пенева можете да видите до 31 май в ProjectLab, бул. Княгиня Мария Луиза 58